Geen motivatie voor school of studie?

motivatie en procrastinatie

School en studeren kost motivatie. Het lange termijn doel is bekend, maar toch kan het lastig zijn om je steeds maar weer te motiveren voor school of de zoveelste studie-opdracht. Een gebrek aan motivatie is een bekend en veelvoorkomend probleem onder studenten en scholieren. Met name onder studenten die hun scriptie aan het schrijven zijn komt dit veel voor. Soms wordt een gebrek aan motivatie geuit in ‘uitstelgedrag’ of ‘procrastinatie‘. Dit wordt onder studenten en scholieren ook wel ‘soggen‘ genoemd. De term ‘soggen’ komt van een afkorting van ‘Studie Ontwijkend Gedrag’.

Een gebrek aan motivatie voor school is een probleem van alle tijden, maar met de verleidingen van vandaag is het een veel groter probleem geworden. Denk aan TikTok, Instagram, Netflix en youtube. Oneindige bronnen van instant gratification. Perfect voor uitstelgedrag en het afbrokkelen van motivatie voor school of studie.

Zijn uitstelgedrag en een gebrekkige motivatie vormen van luiheid?

Nee, uitstelgedrag (procrastinatie, e.g. het soggen) en een tekort aan motivatie zijn niet hetzelfde als luiheid. Sterker nog, vaak is procrastinatie psychologisch gezien een actieve houding/bezigheid. Dit maakt het niet minder vervelend, maar het is belangrijk dit onderscheid te hebben gemaakt, om beter te begrijpen dat luiheid niet terecht soms als oorzaak wordt gezien.

Hoe kan ik ophouden met procrastineren?

Hoe kan ik soggen vermijden, uitstelgedrag voorkomen en simpelweg minder procrastineren als ik wil studeren? Dit is niet eenvoudig, en er is geen simpele tip die dit zomaar voor je kan oplossen. Beschouw het als een proces, een training waar je aan moet werken om beter te worden. Hier volgen een aantal goede tips om je op weg te helpen.

Tip 1. Laat perfectionisme los

Ga na of het perfectionisme is dat je in de weg zit. Het vaak goed bedoelde perfectionisme legt de lat hoger voor jezelf kan je daarmee onbedoeld blokkeren. Onthoud dat iets niet meteen 100% correct hoeft te zijn. Als je met eens scriptie of werkstuk bezig bent, onthoud dan dat een zin of hoofdstuk dat voor 80% uitgedacht is, of slecht voor 80% correct is, al 80% beter is dan een lege pagina. Je kunt dit later gaandeweg verbeteren. Dit werkt doorgaans een stuk beter dan blijven nadenken hoe je iets 100% correct op papier zet.

Tip 2. Breek alles op in kleine, haalbare to-do’s

In lijn met tip 1 is het ‘opbreken van moeilijke stukken in kleine sub problemen’. Kom je er niet uit hoe je in godsnaam een heel werkstuk op papier moet krijgen, of hoe je een heel boek moet doorspitten voor een examen. Breek het dan op in kleine taken. Voor een werkstuk, begin met het literatuur onderzoek. Je eerst subprobleem is dan puur het lezen van een haalbaar aantal artikelen. Is dit nog steeds te veel, neem je dan voor om te beginnen met het lezen van enkel de abstracts of samenvattingen. Voor het studeren van een heel boek, geef jezelf de opdracht om het eerste hoofdstuk te lezen, en beloon jezelf met iets fijns zodra je klaar bent. Een gelezen hoofdstuk per dag is misschien niet zo snel als je had gewild, maar is nog altijd sneller dan helemaal niets gedaan krijgen.

Het kan hierbij helpen om een overzicht te zoeken online met een duidelijk stappenplan, of je kunt het overzicht van thesishulp gebruiken voor het schrijven van een compleet essay.

Tip 3. Maak je doelen niet te ambitieus

Probeer niet te ambitieus te zijn in de to-do’s die je stelt. Je wilt je doelen zo stellen dat je ze daadwerkelijk haalt. Niet alleen vandaag maar ook morgen. Het niet halen van je zelf gestelde doelen kan je motivatie verder afbreken. Dus houd het haalbaar, en beloon jezelf ook echt als je je doel gehaald hebt.

Tip 4. Hertrain je onderbewuste neigingen (betterbias app)

Uitstelgedrag en procrastinatie hebben te maken met de instant gratification die afleiding biedt. Met name als je merkt dat social media apps, of dingen als netflix en youtube het moeilijk voor je maken is dat waarschijnlijk iets dat in jouw geval een rol speelt. Deze moderne apps spelen hier handig op in om je zoveel mogelijk tijd te laten spenderen op hun platform. Ze misbruiken onze onderbewuste neigingen (attention bias maar ook onze approach and avoidance bias in psychologische termen) die van nature gespitst zijn op instant gratification ten opzichte van lange termijn doelen. Dit maakt het zo veel moeilijker om steeds maar weer puur op zelf discipline te kiezen voor schoolwerk en studie, in plaats van voor TikTok of netflix.

stoppen met procrastineren met betterbias


Er is een app die je je subconscious biases laat hertrainen, weg van bijvoorbeeld social media, en naar bijvoorbeeld studie. Deze gratis app te vinden in google play en apple app store onder de naam ‘Betterbias’.

Tip 5. Mindfulness

Stress kan een rol spelen bij het missen van motivatie, het veel procrastineren of algemeen uitstelgedrag. Het klinkt misschien gek, maar mindfulness kan je enorm helpen bij het op een meer productieve wijze omgaan met stress. Dit kun je zelfstandig doen door wat mediatie oefeningen te doen. Je kunt ook gebruik maken van wat begeleiding door middel van apps als headspace, waking up of calm.