Scriptie schrijven hbo

Hoe begin je en waar moet je op letten?

scriptie schrijven hbo

Scriptie schrijven op hbo niveau is alles behalve snelle eenvoudige taak. Het vergt zelfdiscipline, concentratie, intelligentie en heel veel doorzettingsvermogen. In plaats van ‘een scriptie’ zou het ook beter de ‘scriptie schrijven hbo beproeving’ genoemd kunnen worden. Hier volgen een aantal door ThesisHelpers gegeven tips om je te helpen bij deze beproeving.
(Of bekijk hier het overzicht voor ‘essay schrijven’)

 1. Tip 1 | Maak het meest van de overleggen die je hebt met je scriptie begeleider

  Hoe doe je dit?

  • Zorg dat je een duidelijk afgebakend onderwerp hebt voor je scriptie. Denk niet dat je omdat het gaat om een scriptie schrijven hbo, je zo veel mogelijk interessante dingen moet onderzoeken. Kies een specifiek onderwerp met niet te veel onderzoeksvragen/hypothesen.
  • bespreek dit gekozen onderwerp met je begeleider voordat met je literatuuronderzoek. Van tevoren inlezen en notities maken van andere onderzoeken over dit onderwerp is goed om van te voren te doen, maar zorg dat je niet dagen werk investeert want het kan hier nog blijken dat je onderwerp niet goed genoeg wordt gevonden. Vraag gelijk na of dit onderwerp specifiek genoeg of nog steeds te breed is.
  • Bereid je vragen voor en noteer ze als een bullet-list. Het lijkt niet nodig, maar het komt veel te vaak voor dat je weg loopt en je toch weer die ene vraag vergeten bent te stellen.

 2. Tip 2 | Begin verstandig

  Als je een goed idee hebt ben je al snel geneigd meteen te willen gaan typen. Tijdens dit typen worden we weer afgeleid door structuur en spelling. In de beginfase is het veel effectiever om je ideeën kort en schematisch te noteren (puur om te zorgen dat deze niet vergeten worden) en eerst literatuur te gaan verzamelen over het door jou gekozen onderwerp. Het heeft simpelweg geen zin om al te beginnen met het schrijven van je scriptie wanneer je eigenlijk nog geen verdiepte kennis hebt van de bestaande studies over je onderwerp.


 3. Tip 3 | ‘Inlezen’ en literatuurstudie

  Maak een ‘leesplanning’ voor jezelf waarin je de eerste paar dagen reserveert om ‘bredere’ literatuur te lezen, met bredere literatuur bedoelen we bijvoorbeeld relevante hoofdstukken uit studieboeken. Dit vormt dan als het ware het kennis geraamte waarin je later de meer gedetailleerde kennis in kan plaatsen. Ook helpt dit je het begrijpen en onthouden van de onderzoeksartikelen. Begin na deze bredere literatuur aan de specifieke, gedetailleerde literatuur. De wetenschappelijke onderzoeksartikelen. Houd hierbij rekening met het verschil in leestempo tussen hbo studie boeken en gepubliceerde onderzoeksartikelen.  Onderzoeksartikelen kosten doorgaans meer tijd per bladzijde van studieboeken. Skip bij de onderzoeksartikelen niet de ‘methode’ sectie. Een aantal verschillende methodologieën van onderzoeken lezen kan je enorm helpen je eigen onderzoek vorm te geven!
  Kloppen de ideeën die over het onderwerp had toen je met je onderzoeksvraag kwam? Kun je de gelezen onderzoeken en literatuur nog goed combineren met je onderzoeksvraag?


 4. Tip 4 | Totaalplanning maken voor ‘scriptie schrijven hbo’

  Je hebt nu al heel wat stappen gemaakt. Je hebt een onderwerp en je hebt kennis zowel breed als gedetaileerd opgedaan in dit onderwerp.
  Nu is het tijd om een realistische planning te maken voor de rest van het hbo scriptie schrijven proces te maken.
  Voor het gemak kun je dit opsplitsen in twee opeenvolgende delen. Om procrastinatie te beperken is het beter om niet met een leeg blad jezelf te dwingen om een scriptie onderdeel te gaan schrijven. Geef jezelf eerst de tijd om grof met steekwoorden en citaten uit te tekenen wat je allemaal in het onderdeel wilt zeggen en in welke volgorde. Dit zorgt ervoor dat je je nog niet druk hoeft te maken om spelling, grammatica en stijl.

   • Deel 1 (uitvoerend en onderzoek focus)

    1. Onderzoeksmethoden bepalen
    2. Dataverzameling
    3. Data-analyse
    4. Onderzoek evalueren en bijwerken
    5. Bronvermelding bijhouden
   • Deel 2 (documenterend, het echte schrijven van de scriptie)

    1. Theoretisch kader grof uittekenen/schetsen
    2. Theoretisch kader schrijven
    3. Methodologie grof uittekenen/schetsen
    4. Methodologie schrijven
    5. Resultaten (vanuit data-analyse) rapporteren
    6. Conclusie grof uittekenen/schetsen
    7. Conclusie schrijven
    8. Discussie grof uittekenen/schetsen
    9. Discussie schrijven
    10. Aanbevelingen schrijven (eventueel in de discussie sectie)
    11. Inleiding grof uittekenen/schetsen
    12. Inleiding schrijven
    13. Samenvatting schrijven
    14. lay-out en opmaak
    15. Proofreading medestudenten, betaalde partij of fiverr
    16. Laatste proofreading bij begeleider
    17. Feedback verwerken
    18. Laatste checks

  Het is het best om per stap van de  ‘scriptie schrijven hbo beproeving’ een ‘deadline’ te noteren. Dit maakt het makkelijker om procrastinatie te beperken. Zorg wel dat dit haalbare deadlines zijn, anders kan het averechts werken. Het is vooral goed om deze mini deadline ook daadwerkelijk in een spreadsheet of zelfs je echte agenda uit te werken.


 5. TIP 5 | Beperk de kans op procrastinatie

  Uitstelgedrag (procrastineren) kun je beperken door:

  • Je to-do’s (bijvoorbeeld de onderdelen in het planning voorbeeld hierboven bij tip 4) op te splitsen naar nog kleinere taken. Dit maakt de weerstand tegen een to-do minder omdat je het als minder veel werk gaat zien (de directe to-do is nu immers kleiner geworden) en dit maakt het makkelijker om in ieder geval te beginnen. En het beginnen is vaak het lastigst.
  • Houd het realistisch en ‘leuk’ voor je zelf. Maak een planning met kleine taakjes en genoeg tijd om leuke dingen te doen of te relaxen na het volbrengen van een taak. Herhaaldelijk Je deadlines niet halen kan je motivatie sterk verminderen. Zet je to-do’s en deadlines zo dat je deze echt verwacht je halen.
  • Houd een stabiel slaap/waak ritme aan. Trek geen nacht door als je ook de volgende dag taken hebt op je planning. Buiten je ritme slapen zorgt je minder diep slaapt en minder uitgeslapen wakker wordt. En een slechte nachtrust is funest voor zelf-discipline.
  • Manipuleer je eigen mindset wat betreft studeren, zorg dat de barriere om te beginnen later wordt. Probeer dit eens met de betterbias app (gratis)
  • Beloon jezelf na het voltooien van to-do’s of scriptie onderdelen.

 6. TIP 6 | Taalfoutjes zijn snel gemaakt

  Grammatica kan lastig zijn en wordt vaak niet opgepakt door spellcheck software. Dit geldt natuurlijk voor Nederlandse scripties maar net zo goed voor Engelstalige scripties. Overweeg daarom je scriptie na te laten kijken door een proofreader.  Deze zijn makkelijk online te vinden. 
  Wil je iemand vinden die zowel Engels als Nederlands kan, bijvoorbeeld omdat je ook iets wilt laten vertalen, dan kan dat iets lastiger zijn.
  Er is momenteel maar een Nederlandse proofreader aangesloten bij fiverr die dit doet. Hier is de link naar haar account waar je de prijzen kunt zien en de opdracht kunt bespreken.


 7. TIP 7 | Scriptie schrijven hbo; zelf doen of hbo scriptie laten schrijven?

  Zelf schrijven! Schakel dan liever nog hulp in via het thesishulp.nl platform of scriptiemaster, dan heb je in ieder geval je hbo scriptie zelf geschreven waardoor je er het meest van geleerd hebt en je er zeker van kunt zijn dat je niet in problemen komt.
  Mocht je je hbo scriptie toch echt gewoon willen laten schrijven (uitbesteden) doe het dan zo veilig mogelijk en zoek dan een partij met open reviews van studenten doe je voor zijn gegaan en let op een plagiaat-vrij garantie zoals bij extraessay scripties


 8. EXTRA TIP (8) | Gebruik je stageplaats

  Docenten zien een stage bijna altijd als iets van toegevoegde waarde. Een scriptie waarbij vermeld kan worden dat het ten behoeve van een echte werkgever is in plaats van slechts een academisch/theoretisch document gaat zeker extra gewaardeerd worden. Dit geldt met name voor HBO opleidingen. Ook geeft het je wat meer vrijheid in een eventuele verdediging omdat je hiermee (voorzichtig!) kunt schermen met de wensen en belangen van de opdrachtgever. Heb je nog geen stageplaats? Dit hoeft helemaal niet moeilijk te zijn om te vinden. Kijk eens op fiks.nl. Dit is een startup waar je jouw wensen en eisen kunt aangeven en je krijgt dan alle matchende stageplaatsen die op zoek zijn stagiaires via whatsapp toegestuurd. Erg handig!

Optie 1

extraessay.com

essay/scriptie laten schrijven, als beste gestes

Optie 2

grademiners.org

scriptie laten schrijven beste nr 2

Optie 3

dissertationguru.net

scriptie laten schrijven, beste partij nr 2