Scriptie schrijven; hulp of uitbesteden?

Er is veel over te doen over scriptiehulp en het laten schrijven van je scriptie.
Scriptiehulp bestaat in veel verschillende vormen. Het is belangrijk onderscheid te maken gratis scriptie hulp en betaalde hulp, en tussen scriptie hulp (als in ‘begeleiding’) en andere uiterste: het laten schrijven van je scriptie.

De vormen van gratis scriptiehulp

Studiegroepjes

scriptiehulp studiegroep

Een veelal geaccepteerde vorm is het samenkomen onder studenten die worstelen met het afstudeer proces. Zo worden er vaak speciale afstudeer groepen georganiseerd vaak met samenwerking van de Universiteit of de hogeschool. Hier kunnen studenten elkaar tips geven en delen waarmee ze worstelen.
Vaak gaat dit niet in op de inhoud van het afstudeerwerk maar meer over het proces in het algemeen.

Voor veel studenten kunnen deze bijvoorbeeld wekelijkse meetings als een stok achter de deur zijn om toch aan de scriptie te blijven werken.

Toegewezen afstudeerbegeleider van de hogeschool of universiteit


Sommige instellingen kunnen je iemand toewijzen waar je geregeld mee kunt afspreken om je progressie (of gebrek daaraan) kunt doorspreken. Dit kan een zeer efficiënte optie zijn omdat deze personen vaak zelf recentelijk afgestudeerd zijn en daardoor goede adviezen kunnen geven. Echter zijn het aantal hogescholen en universiteiten die dit aanbieden zeer beperkt.

Studybuddy systeem

Een studybuddy syteem wordt ook veel gebruikt door studenten. Vaak zijn dit twee of meer studiegenootjes die beiden in dezelfde fase van hun afstuderen zitten, en concrete afspraken maken over welke uren ze elkaar treffen bijvoorbeeld in de bibliotheek. Het sociale aspect hiervan (en hier niet willen breken van een afspraak) kan voor sommige genoeg zijn om zich er toe te zetten structureel uren te maken. Hierbij ben je wel erg afhankelijk van je studybuddy. Als dit iemand is die erg vaak afzegt en niet gemotiveerd is kan dit systeem juist averechts werken voor je motivatie.

Betaalde opties

betaalde opties voor scriptie hulp en begeleiding

Betaalde scriptie begeleiding

Bij betaalde scriptiehulp spreken we met name van professionele scriptiebegeleiding. Hier wordt vaak een beetje op neergekeken door universiteiten, dus ons advies is wel om hier bij de instelling zelf niet mee te koop te lopen. Het is echter wel toegestaan. Een grote partij in Nederland en Belgie is Scriptiemaster. Deze partij weet precies wat wel en niet mag en heeft ervaring bij het begeleiden van studenten bij het schrijven van hun scriptie.
Je kunt hier gratis een terugbelverzoek aanvragen waarbij ze uitleggen wat de opties voor betaalde begeleiding zijn.

Scriptie blauwdruk laten maken

scriptiehulp blauwdruk, scriptie voorbeeld

Je kunt partijen die gespecialiseerd zijn in het volledig schrijven van andermans scriptie (scriptie ghostwriters), de opdracht geven om een blauwdruk scriptie, of een voorbeeld scriptie, te schrijven. Het voordeel hiervan is dat je exact jouw vakgebied, onderwerp en jouw hypothesen kunt doorgeven. Op deze manier kun je een volledig toegespitst voorbeeld krijgen, om vervolgens je eigen scriptie mee te schrijven. Hierbij komen we echter in een grijs gebied met betrekking tot de legaliteit in de ogen van je hogeschool of universiteit.

Scriptie laten schrijven (ghostwriters)

Er is een weelde aan partijen die die hoogopgeleide schrijvers (‘scriptie ghostwriters‘) in dienst hebben die tegen betaling volledige scripties schrijven.
Je kunt exact opgeven wat je in de scriptie wilt hebben, wat voor ideeën en onderwerpen behandeld moeten worden, tot in hoeveel pagina’s en bronnen je wilt hebben.  Je kunt bij sommige partijen zelfs de stukken die al hebt, of de data die je verzameld hebt aanleveren om te laten gebruiken. 

Het mag duidelijk zijn dat dit door geen enkele hogeschool of universiteit wordt toegestaan. Tot op heden worden studenten echter niet hierop betrapt. Dit komt voor een groot deel doordat de schrijvers simpelweg de scriptie daadwerkelijk zelf schrijven, hier goed in zijn, en voldoende ervaring in hebben.
Daar komt bij dat de meeste universiteiten en hogescholen gebruik maken van plagiaat check tooling. Dit maakt het voor elke student en ghostwriter mogelijk om zelf het geleverde werk op plagiaat te checken.

Wij adviseren wel altijd het geleverde werk zelf nog helemaal door te nemen en eigen te maken door kleine wijzigingen te maken in bijvoorbeeld woordkeuze. Ook is het belangrijk (met name voor een verdediging) om echt tot in de details te begrijpen wat er in je scriptie staat.

Voordat het zover is, is het belangrijk dat je je realiseert dat jij zelf dus altijd zal weten dat je jouw diploma eigenlijk niet met dezelfde moeite behaald is als die van een ander. Dit kan ook betekenen dat je minder hebt geleerd gedurende het afstudeerproces.
Mocht je hier dus toch mee door willen gaan let dan op de volgende punten bij het kiezen van  aan aanbieder:

Algemene indicatoren van een betrouwbare aanbieder:

  • Veilige website (let op https ipv http, of ‘het slotje’ in je browser balk)
  • Is er een telefoonnummer of actieve livechat op de site?
    Wordt er een vast model voor de prijsberekening gehanteerd?
  • Zijn er referenties van andere studenten te vinden op sites buiten het beheer van partij zelf (kijk bijvoorbeeld eens op sitejabber of trustpilot)
  • Wordt er een ‘niet goed geld terug’ garantie geboden?

Let op:

Gebruik altijd een professioneel platform waar de schrijver ter verantwoording kan worden geroepen door het beheer bij onvoldoende kwaliteit. Gebruik dus bij voorkeur geen peer to peer netwerk als bijvoorbeeld marktplaats.

Bekijk thesishulp/scriptie-laten-schrijven voor meer informatie over het laten schrijven van je scriptie

Andere gratis hulpmiddelen voor het schrijven van je scriptie


Pomodoro techniek

Scriptie schrijven pomodoro techniek

De Pomodoro techniek is een simpele tijd-management methode. De techniek is bedacht door dFrancesco Cirillo, toen hij in zijn studietijd een kook wekker als timer gebruikte om zijn concentratie beter te managen en om zijn procrastineren tegen te gaan. Het is een simpele, maar voor sommige studenten een erg effectieve methode om progressie te boeken bij het schrijven van je scriptie

De principes van de Pomodoro techniek zijn:

  1. Plan van tevoren welke taken je vandaag wilt uitvoeren;
  2. Stel een timer in voor 25 minuten (één pomodoro), en werk geconcentreerd aan je taak;
  3. Neem een 5 minuten durende pauze
  4. Na 4 pomodoro’s (dus 4 * 25 minuten) neem je een pauze van 25 minuten.

Bekijk wikipedia voor meer informatie vinden over het gebruik van de pomodoro techniek voor studeren in het algemeen.

Agenda blokken

Scriptie schrijven agenda blokken

Dit is een eenvoudige manier die het toch echt makkelijker kan maken om structureel aan de slag te gaan en dit ook vol te houden. Je gebruikt een agenda (bijvoorbeeld ‘google agenda‘) waarin je tijdblokken reserveert waarin je aangeeft waar je aan gaat werken.
Dit kan helpen tegen het overweldigende gevoel van ‘waar moet ik beginnen’ en kan helpen een structuur te behouden. Belangrijk is het hier om niet te ambitieus te zien met het creeren van blokken.
Als je weet dat je nooit gelukt is om meer dan 4 uur per dag aan je scriptie te werken, maak dan ook geen blokken van 5 uur. Dit zorgt alleen maar voor frustratie en teleurstelling. Probeer het eens met 2 blokken van anderhalf uur, met een duidelijk en haalbaar doel per blok.

Formuleer dit doel niet als ‘Inleiding klaar hebben’ maar eerder als ‘werk een uur aan de inleiding. Probeer een onderbouwing te vinden bij alinea x’ of iets dergelijks.

Verdere informatie: